Vapaopas

Vavan valinta heittokalastukseen

Daiwa Prorex
Some of my rods

Vavan valintaan vaikuttaa (ainakin itselläni) kolme pääseikkaa:

- Vavan pituus
- Vavan voima
- Vavan toiminta/action

Sekä lisäksi:

- Vavassa käytetyt komponentit: Aihion materiaali, kelakiinnikkeen materiaali ja tyyppi, kahvojen pituus ja materiaali, vaparenkaat.
- Vavan osaisuus. Kaikki vapani ovat tällä hetkellä 2-osaisia kuljetusasioiden vuoksi.

Tätä ennen olen miettinyt, minkälaiseen käyttöön vapa on tulossa ja vavan valinnan jälkeen mietin kelaa sille. Yleensä laitan vavalle olemassa olevista keloista jonkin, testailen vapaa jonkin aikaa ja sitten mietin kelajutun vavan mukaan. Joskus olemassa oleva kela sopiikin uudelle vavalle paremmin, kuin millä se on jo ollut ja sitten vanha vapa tarvitseekin uuden kelan. Ja vips vaan, sitten onkin kolme uutta kelaa ja viisi uutta vapaa. Tiedätte kyllä.

Vavan pituus


Käytetty kalastustapa vaikuttaa valittavan vavan pituuteen. Esimerkiksi hyvä jigivapa on 6-7 jalkainen. Jigiä on helpompi käskyttää lyhyemmällä vavalla. Sama juttu myös vaikkapa jerkkivavan kanssa. Jerkit tarvitsevat monesti hieman "kynää", eli käsialaa uittoon, jolloin lyhyempi vapa on kätevämpi.

Lisäksi vavan pituuteen vaikuttaa se, mistä kalastat. Jos kalastat esimerkiksi avoimelta penkalta, kannattaa valita hieman pidempi vapa, jolloin saat paremmat heittopituudet. Jos taas kalastat suljetumpaa rantaa (Paljon puita tms.) kannattaa miettiä lyhyempää vapaa, sillä pidemmän vavan kanssa puskassa huitominen ei välttämättä ole kovinkaan mielekästä.

Veneestä kalastettaessa vavan pituus on lähinnä makuseikka, sillä veneellä voit tavoittaa kalat paremmin, jolloin myös lyhyempi yleisvapa on aivan ok.

Vavan voima


Vavan voima tarkoittaa sitä, kuinka suuri paino tarvitaan vavan taivuttamiseen eli käytännössä tämä on sama asia, kuin ilmoitettu viehesuositus. Tämä vaikuttaa myös yhdessä vavan toiminnan kanssa siihen, miten kalan tärppi tuntuu.

Kevyempi kala = Herkempi vapa. Näin tunnet esimerkiksi hauen nykäisyyn verrattuna hentoisen ahvenen tärpin ja pystyt vetäisemään vastarin.

Kuhan suu on taas luinen, joten siihen tarvitaan vavalta enemmän voimaa, jotta saat kuhan tarttumaan.

UL = Ultra light Esimerkiksi 1-6 g
L = Light Esimerkiksi 3-23 g
ML = Medium Light Esimerkiksi 5-25 g
M = Medium Esimerkiksi 8-25 g
MH = Medium Heavy Esimerkiksi 10-30 g
H = Heavy Esimerkiksi 30-80 g
XH = Extra heavy Esimerkiksi 70-150 g

Vavan toiminta/action

Vavan toiminta tarkoittaa käytännössä sitä, mistä kohtaa vapa taipuu. Nopeampitoimiset vavat (Kuten ahvenvavat) taipuvat kärkiosastaan, kun taas mod.fast - moderate -vavat taipuvat vavan keskisosasta. Vapojen toiminnasta puhuttaessa puhutaan monesti esimerkiksi koko-, puoli-, kärkitoimisista vavoista tai 1/4-toiminnasta. Kaikki nämä ovat vavan toiminnan termistöä.

Eli: Mitä hitaampi vapa, sitä lähempää kahvaosaa se taipuu.

Tässä karkeasti:

XF = Extra fast/Kärkitoiminen/1/4 toiminta
F = Fast/ 1/3-toiminta
MF = Moderate fast 1/3/Puolitoiminta
M = Moderate/Puolitoiminta
S = Slow/Kokotoiminta

Huom! Nämä eivät ole mitään kiveenhakattuja standardeja, sillä myös näiden toimintojen väliin mahtuu vapoja.

rod action
Haukivapa, kuhavapa ja ahvenvapa. Toiminnat fast ja x-fast.


Miten tämä sitten vaikuttaa kalastukseen?

No, jos mietitään vaikkapa sitä, miten ahven käyttäytyy tartutuksen jälkeen. Ahven täristää/tirisee, eli nypyttää nopeasti. Tähän tarvitaan vapaa, mikä pysyy tässä mukana ettei ahven täristä itseään irti. Parhaiten tässä onnistuu kärkitoiminen (Extra fast) vapa, joka elää ahvenen mukana.

Toisaalta taas, hitaammalla toiminnalla oleva vapa antaa enemmän pelivaraa koukutukseen. Nopeatoiminen vapa nimensä mukaan kiirehtii palautumaan suoraksi ja voi aiheuttaa sen, ettei kala ehdi tarttumaan kunnolla. Jigaamisessa taas sinun tehtäväsi on tartuttaa kala vastaiskulla, jolloin tarvitset nopeatoimisen vavan, mikä reagoi nopeasti käden liikkeisiin, eikä tarvitse aikaa palautuakseen suoraksi. Mieti siis myös, minkälaisilla vieheillä kalastat ja mikä on tyylisi.

Lisäksi kärkitoimisella vavalla ei yleensä saavuteta samanlaisia heittopituuksia, kuin vaikkapa puolitoiminnalla, vavan taipuessa vain kärkiosastaan.

Itselläni kuitenkin myös raskaammat vavat ovat toiminnaltaan nopeita, sillä pidän näistä vavoista itse eniten. Jämyin vapa on tällä hetkellä upto 120 g ja se riittää ainakin toistaiseksi omaan käyttöön. Tälläisellä vavalla on mielestäni myös helpompi heittää, sillä tämä vapa on helppo "ladata." Käytännössä tämä siis tarkoittaa, ettei vavalla tarvitse tehdä kummoista heittoliikettä. Tämä kun yhdistetään voimakkaaseen vapaan, on vaivaton ja suhteellisen pitkä heitto mahdollinen.

Huom! Mahdollinen = Nopeatoiminen, raskas haukivapa on etenkin aloittelevalle kalastajalle hankala. Etenkin hyrräversiona. Tämä yhdistelmä tarkoittaa nimittäin sitä, että heittovirheisiin ei juuri ole varaa, kun siiman päässä on >120g viehe. Mikäli et pidä heittoa tasaisena, heitto luultavasti katkeaa kesken katkaisten siiman ja pahassa tapauksessa jopa vavan/vaparenkaan. Näin myös arvokas viehe jatkaa matkaa kohti uusia seikkailuja - Ilman sinua. Nopealla vavalla heitto tulee ajoittaa melko nappiin.

Vavan materiaali ja komponentit

Kaikkeen yllämainittuun vaikuttaa suuresti myös vavan yleislaatu, sekä siihen käytetyt komponentit.

Eräs esimerkki on Daiwan käyttämät aihiomateriaalit: SVF ja HVF. SVFää käytetään premium-luokan vavoissa ja HVFää edullisemmissa.

SVF = Super high Volume Fiber
HVF = High Volume Fiber

SVF materiaalin vavat palautuvat heiton jälkeen nopeasti, eivätkä ne jää tärisemään heiton jälkeen. SVF myös palautuu heitosta vaivatta, eli minun ei tarvitse itse tehdä mitään, vaan vapa "suoristuu" itse. Löysemmät vavat jäävät monesti elämään ihan omaa elämäänsä heiton jälkeen ja jotkin ovat ottaneet taksin ja lähteneet ryyppämään viikoksi. Tälläiset vavat ovat erittäin hankalia, enkä niitä voi suositella.

AGS -sarjan haukivavoissa käytetään SVFää, missä tämän materiaalin mukavuus mielestäni vain korostuu. On nimittäin melko raskasta kalastaa päivä pidemmällä voimakkaalla vavalla, joka hakkaa käsille.

Tässä video, missä asia tulee hyvin esille:
Vaparenkaat vaikuttavat puolestaan tunnokkuuteen, heittopituuksiin ja vavan yleiskeveyteen. Omissa vavoissani on AGS-renkaat, sekä Fujia.

Kahvat vaikuttavat kalastusmukavuuteen ja vavan yleisilmeeseen. Kahvamateriaaleja on pääasiassa kahta tyyppiä: EVA -kahvat (Eli mustat, pehmeää muovia) ja korkkikahvalliset. Kummassakin on omat hyvät ja huonot puolet.

Reelseat
Zero G kelakiinnikkeet

Kelakiinnike/reelseat on mielestäni hyvin tärkeä komponentti etenkin hyrrävavoissa, sillä se välittää tapahtumia suoraan kalastajan käteen kelan kautta.

Miten sitten lukea vavassa oleva koodi?
Esimerkiksi, kun vavassa lukee: 701MFS

No:
7 - Vapa on 7-jalkainen, eli ensimmäinen numero kertoo vavan pituuden jalkoina
0 - 0 tuumaa. Toinen numero kertoo myös pituuden, tuumissa
1 - 1-osainen. Tämä numero kertoo vavan osaisuuden
M - Medium. Tämä kirjain kertoo vavan voiman
F - Fast. Tämä kirjain kertoo vavan toiminnan
S - Spinning. B = hyrräversio tai S = avokelavapa

Tämäkään ei ole mikään standardi, mutta yleensä koodi ilmoittaa kuitenkin nuo asiat.

Tässä www.visualistan.com sivujen kuvasarja asiasta:
Length, Power, and Action: How to Select the Right Fishing Rod #Infographic
Vavan valinta


Vavan valinta kalalajin mukaan. Tämä jako on melko karkea.

 Ahven: 

Ahvenvapoina olen käyttänyt herkkiä kärkitoimisia vapoja pääasiassa, mutta myöskin hieman jämäkämpiä "kuhavapoja." Tähän on oikeastaan vaikuttanut se, miltä syvyydeltä ahventa kalastetaan. Yleensä ahvenpaikat ovat olleet niitä, joissa ahven tavoitetaan melko usein kevyellä jigipäällä, jolloin kevyt ja kärkitoiminen vapa on oikein hyvä valinta. Lisäksi tälläisen vavan toiminta miellyttää itseäni eniten, kun kalastetaan vain ahventa.

Ahven jigaamalla matalasta vedestä. TAT6102MB-AS


 • TAT6102MB-AS
 • PXAGS692MLFB-BS
 • PXX6102MLFB-AS
 • PXE702ULFS-AS
 • PXE602MLFS-AS
 • PXE702LFS-AS / Dropshottiin todella hyvä valinta

Kuha: Kuhalle käytän ahvenvapoja jämäkämpiä vapoja. Kuha iskee "kopsahtamalla", yleensä vain kerran ja yleensä syvemmältä, kuin ahven. Tähän tarvitaan luonnollisesti suurempia jigipääpainoja, sekä vavalta enemmän selkärankaa, jotta vastari onnistuu
Kuha jigattuna n. 4-5m vedestä, 12g päällä. Tällöin vapa fast action, 7-30g esimerkiksi.

 • PXAGS712MMLFB-BS
 • PXX712MMLXFB-BS
 • PXE662MMHFS-AS
 • TAT712MHB-AS


Hauki: Hauen kalastuksessa käytän joko medium-luokan vapoja tai heavy/extraheavy. Toki hauki tykkää napsia myös pienempiä vieheitä, jolloin myös hyvä downsizer-vapa on mukava valinta. Riippuu hyvin paljon myös käytettävästä haukivieheestä, minkälainen vapa on optimi, jotta saat vieheen uimaan oikein.


Hauki matalikosta, 4-tuuman jigi ja offset-rigi+paino. AGS802XHFB


 • PXX762HFB-BS
 • PXX802XHFB-BS
 • PXX802XXHFB-BS
 • PXE802MHFS-AS
 • PXAGS772HFB-BS
 • PXAGS802HXHFB-BS
 • PXAGS802XHFB-BS
 • PXAGSC772HFB
 • PXAGSC802XHFB
Päätin olla tekemättä juttuun videoita vapojen hetkutteluista tai kärkien taivutteluista, sillä niitä on olemassa jo melko paljon. Lisäksi palaan vapoihin, kun kausi alkaa ja asiaa voi käytännössä käydä läpi. Lisäksi nämä ovat edelleen omia huomioitani, ei ole yhtä oikeaa tapaa kalastaa.


I decided to write this rod guide just in Finnish, because there seems to be a lot of guides for this in English. My main point is that you select a rod that suits your fishing style the best. I like to fish with fast action rods, but with a baitcaster, they can be a tricky to learn for newbies. 

Pysykää hyvinä
/Milla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kalastusvene Pioner 14 Fishing|My fishing boat Pioner 14 Fishing

Hyrräkelalla heittäminen / How to use and cast a baitcaster reel

Veneenlasku Pioner 14 Fishing