Ahvenen jigikalastus

Juhannus ja ahvenen jigaus|Perch fishing


Lyhyt kesäloman pätkä alkoi juhannuksen tienoilla ja suuntasin maalaismaisemiin, perusasioiden pariin. Käytössä oli soutuvenVaikka kaikua ei ollut käytössä, oli homma melko helppoa, sillä vesistö on tutuin itselleni kaikista Suomen vesistöistä. Joten kalat ovat aina siellä, missä ne ovat aina.

Tällä reissulla lähdin hakemaan kauden ahvenenkkaa. Kuhakin oli mielessä, mutta ahven pääasiassa. Koska reissasin puolet matkasta julkisilla, oli karsittava tavaroita jonkin verran.

Tälle reissulle lähti mukaan ahvensetti sekä läjä Daiwa D´Fineja. Homma kannattaa joskus pitää hyvin yksinkertaisena - Ilman miljoonia jigivaihtoehtoja. Tällä reissulla valintaa helpotti toki se, että vesistö on tuttu, joten tietää minkä tyyliset värit tulevat toimimaan ja mitkä eivät.

jigaus
Perch Beauty. 12,5cm D´Fin Rainbow Shad and 950g of perch.
Hommat sujui alkuun mallikkaasti. Ahventa paukkui per päivä 50 kpl, suurin mitattu 950g. Melko vauras kyrmyniska kävi veneessä illalla, mutta puntari oli jäänyt mökille, joten jäi vain arvailujen varaan tämän paino. Koska metsästin nimenomaan yli kiloista, ei mitastakaan olisi juuri ollut apua.

Sitten alkoikin tuulla ja sataa joka päivä siihen malliin, että pienellä soudulla ei ollut enää oikein asiaa selälle. Yhtenä päivänä soudin ahvenpaikkaan, mutta sen olivat vallanneet hauet melko tehokkaasti, jotka nekin söivät D´Fineja ahneesti. Hauet tulevat kyseiselle paikalle aina "tuulen mukana", jolloin ahvenet lähtevät livohkaan. Hauet olivat todella äkäisellä iskulla, joten katsoin viisaaksi vaihtaa paikkaa, kun käytössä on ohuet fluorot.

Jigivärit ja koko

Käytin oikeastaan koko reissun ajan vain kahta suurinta D´Fin kokoa, sillä ahven oli todella ahneella syönnillä - Pienetkin napsahtivat 12,5cm jigeihin. Eli vaihtelin kokoja tämän ja 10cm D´Finien kanssa. Pään painoa vaihdoin tilanteen mukaan 5g-12g mukaan, mutta pysyttelin 5g tienoilla melkeinpä joka tilanteessa ja se toimi hyvin.

Väreistä käytössä olivat vaaleat ja luonnolliset sävyt eniten, Rainbow Shad, UV Pearl Lime ja Pearl. Näiden vaihtelu pilvisyyden mukaan tuotti tulosta. Illalla kuhat iskivät paukahdellen Pumpkiniin. Tässä kohtaa harmitti kyllä reservin puuttuminen; Vaikka Tatula 3-28g on loistava kärkitoiminen ahvenkeppi, ei sillä oletettavasti ole potkua aina kuhavastariin ja kuha pääsee irti. Muutamat kuitenkin tulivat näytille.

Ahvenet selkeästi tarvitsevat matalammassa vedessä hileistä jigiä, missä on mielellään tummaakin sävyä. Huomasin selkeän eron syönnissä Pearlin ja Rainbow Shadin välillä.

jigi

D´Fins Pearl and Rainbow Shad
Yllä Pearl ja alla Rainbow Shad. Rainbow Shad on nimensä mukaan varustettu eri värisillä hileillä ja on tummempi selkäpuoleltaan, kuin helmenvalkoinen Pearl. Pienistä asioista se on joskus kiinni. Kannattaakin kalastaa spotit huolella, eikä säntäillä sinne tänne.

kuhan jigikalastus
D´Fin Pumpkin works at evening time, when it is clear for zander 5 m water.

Kuhaakin löytyi - Tosin pientä. Odotan innolla, että pääsen syksyllä uudelleen kyseiseen vesistöön ja kuhakamojen kanssa. Josko saisi Bettynkin roudattua mukana, niin ei haittaisi sääkään niin paljoa. Kuhan syönti käynnistyi illan suussa, jolloin kuitenkin oli vielä aurinkoista. Tällöin vaihto Pumpkiniin toimi.

Takaisin merelle

Loman toisen pätkän ajattelin viettää merellä, mutta toisinpa kävi. Merellä oli uskomattomat tuulet, myrkyt, ukkoset ja taivaalta satoi pieniä päiviräsäsiä kieltäen kaiken. Eli eipä muuta, kuin veneen putsausta ja odottelua että kelit paranevat. Toisaalta, onneksi parhaat jigisesongit ovat vielä edessä päin.

Pioner 14 Fishing
My friend relaxing while I scan the fish with Lowrance Elite Ti2

Seuraava reissu merelle!


Briefly in English:

I was jigging for perch at my summer cottage on my holiday. I was using only a rowing boat and I had to carry limited amount of fishing gear so I had to really think what I need. I chose my Steez/Tat combo and bunch of D´Fins. It was the right call.

Perches were very hungry and I used only the two biggest size of D´Fins - 12,5cm and 10cm with 5g jigheads. It was a killer combination. The best colours in bright weather were Rainbow Shad, Pearl and UV Lime. It was the nightless night time, so the evening time is bright also. Then I searched for zander and I switched to colour Pumpkin. Zander liked that and I am really looking forward to come back in fall, when the zander time really starts.

There was a huge difference between Rainbow Shad and Pearl when I jigged with those colours. Perch were crazy about the Rainbow Shad colour and left the Pearl ones alone. Small changes in the colour can make the difference! Fish the spots really good before leaving!

Pikes were also hungry, but I didn´t have pike gear with me, so I didn´t want to take risks that the pike runs with the lure on there mouths so I left them alone.

Now I am back at the sea, waiting for the weather to calm down a bit.

ahvenen jigaus
Pearl perch

jigikalastus
Ahvenen jigaustaPysykää hyvinä
/MillaKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kalastusvene Pioner 14 Fishing|My fishing boat Pioner 14 Fishing

Hyrräkelalla heittäminen / How to use and cast a baitcaster reel

Veneenlasku Pioner 14 Fishing